Proteinové palačinky: Recept na zdravou a chutnou snídani

Proteinove Palacinky Recept

Proteinové palačinky: zdravá snídaně

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro zdravou a výživnou snídani, která vás zasytí na dlouhou dobu. Jsou plné bílkovin, které jsou důležité pro budování svalové hmoty a regeneraci po sportovní aktivitě. Navíc si je můžete připravit na mnoho způsobů a dochutit podle své vlastní fantazie.

Základem receptu na proteinové palačinky jsou vejce, ovesné vločky a protein. Vejce dodají palačinkám nadýchanost a bílkoviny, ovesné vločky zase vlákninu a sacharidy. Protein si můžete vybrat podle své chuti, například vanilkový, čokoládový nebo jahodový. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto.

Pro přípravu palačinek použijte nepřilnavou pánev, kterou lehce potřete olejem. Těsto nalévejte na pánev pomocí naběračky a smažte palačinky z obou stran dozlatova. Hotové palačinky můžete podávat s různými druhy ovoce, oříšky, semínky, jogurtem nebo tvarohem.

Proteinové palačinky jsou ideální snídaní pro sportovce, ale i pro všechny, kteří si chtějí dopřát zdravé a chutné jídlo. Díky vysokému obsahu bílkovin vás zasytí na delší dobu a dodají vám energii na celé dopoledne.

Jednoduchý recept krok za krokem

Potřebujete rychlou a zdravou snídani nebo svačinu? Proteinové palačinky jsou skvělou volbou! Jsou plné bílkovin, které vás zasytí na delší dobu a dodají energii. Navíc si je můžete připravit na mnoho způsobů s různými druhy ovoce, oříšků nebo polev.

Porovnání klasických a proteinových palačinek
Vlastnost Klasické palačinky Proteinové palačinky
Množství bílkovin Nízké (cca 5 g na 100 g) Vysoké (cca 20-30 g na 100 g)
Použití Sladké i slané varianty Často jako zdravější snídaně nebo svačina

Začněte smícháním 1 odměrky proteinu (cca 30 g), ideálně vanilkového nebo s příchutí sušenek, s 2 lžícemi ovesných vloček a polovinou prášku do pečiva. Vše důkladně promíchejte v šejkru nebo misce. Přidejte 100 ml mléka (kravského, mandlového nebo jiného dle preference) a 1 vejce. Opět důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.

Pánvičku lehce potřete kokosovým olejem a rozehřejte na středním plameni. Nalijte menší množství těsta na pánev a smažte palačinky z obou stran dozlatova. Hotové palačinky servírujte s čerstvým ovocem, jogurtem, oříšky nebo proteinovou polevou.

Tip: Pro extra nadýchané palačinky nechte těsto před smažením 5 minut odpočinout.

proteinove palacinky recept

Potřebné ingredience

Na tyhle skvělý proteinový palačinky, co zasytí a dodají energii, budete potřebovat pár základních ingrediencí. Ať už jste ostřílení fitness nadšenci nebo jen hledáte zdravější alternativu klasiky, tyhle suroviny se vám budou hodit.

Začneme s 30 gramy ovesných vloček, které dodají vlákninu a pomohou udržet déle pocit sytosti. Dále si připravte 25 gramů proteinu, ideálně syrovátkového, ale klidně sáhněte po rostlinné variantě, pokud preferujete. Do těsta přidejte jedno vejce, které ho krásně spojí a dodá mu nadýchanost. Pro sladší chuť přidejte lžičku medu nebo javorového sirupu, ale pokud si hlídáte kalorie, klidně tento krok vynechejte. A aby byly palačinky krásně vláčné, přilijte 100 ml mléka, kravského nebo rostlinného dle vaší preference. Na závěr přidejte špetku soli pro zvýraznění chuti a lžičku prášku do pečiva, aby byly palačinky nadýchané.

Tipy pro přípravu těsta

Pro perfektní proteinové palačinky je klíčové správně připravené těsto. Nejdůležitější je důkladně promíchat všechny ingredience, aby se netvořily hrudky. Použijte šejkr nebo mixér, abyste dosáhli hladké konzistence. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu mléka nebo vody. Naopak, pokud je řídké, přisypte trochu proteinu nebo ovesných vloček. Nebojte se experimentovat s konzistencí – každý má rád palačinky jinak.

Důležité je také nechat těsto po smíchání alespoň 5 minut odpočinout. Během této doby protein nasákne tekutinu a palačinky budou nadýchanější. Pokud máte čas, můžete těsto nechat odpočívat i v lednici až hodinu.

Při smažení palačinek použijte nepřilnavou pánev a rozpalte ji na střední teplotu. Pánev můžete lehce potřít olejem, ale není to nutné. Palačinky smažte z každé strany asi 2 minuty dozlatova. Hotové palačinky podávejte teplé s ovocem, oříšky, jogurtem nebo jinými oblíbenými toppingy.

Zdravé polevy a náplně

Proteinové palačinky si nemusíte odpírat ani v případě, že si hlídáte kalorie nebo se stravujete zdravěji. Stačí jen sáhnout po těch správných surovinách a vybrat si polevy a náplně, které jsou nejen chutné, ale také plné živin.

Místo slazených džemů a čokoládových pomazánek zkuste raději čerstvé nebo mražené ovoce. Skvěle se hodí jahody, maliny, borůvky, banány nebo mango. Pro sladší chuť můžete ovoce pokapat medem, javorovým sirupem nebo posypat skořicí.

Pokud máte chuť na něco krémového, sáhněte po kvalitním bílém jogurtu, tvarohu nebo ricottě. Tyto mléčné výrobky dodají palačinkám bílkoviny a vápník a můžete je dochutit medem, vanilkou nebo nastrouhanou citronovou kůrou.

proteinove palacinky recept

Milovníci oříškových másel si přijdou na své s arašídovým, mandlovým nebo kešu máslem. Tyto pomazánky jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Pro extra dávku chuti je můžete smíchat s medem nebo javorovým sirupem.

Ať už si vyberete jakoukoli variantu, nezapomeňte, že i zdravé polevy a náplně by se měly konzumovat s mírou.

Nutriční hodnoty

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zvýšit příjem bílkovin, ať už po cvičení nebo jen tak pro zdravější stravu. Nutriční hodnoty se ale můžou lišit v závislosti na použitých ingrediencích. Základní recept z vajec, proteinu a ovsa dodá pořádnou dávku bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Použitím kvalitního proteinu, třeba syrovátkového, kaseinového nebo rostlinného, obohatíte palačinky o esenciální aminokyseliny důležité pro růst a regeneraci svalů.

Množství sacharidů v receptu ovlivníte typem a množstvím ovesných vloček. Jemně mleté vločky se vstřebávají rychleji, naopak celozrnné vločky dodají více vlákniny a zasytí na delší dobu. Pokud chcete snížit příjem sacharidů, sáhněte po nízkosacharidovém proteinu nebo použijte méně vloček.

Nezapomeňte, že i polevou a doplňky můžete ovlivnit nutriční hodnoty. Místo sladkých sirupů a čokolády zvolte ovoce, ořechy nebo semínka. Dodáte tak tělu další vitamíny, minerály a zdravé tuky. Nebojte se experimentovat a najděte si svoji oblíbenou kombinaci pro lahodné a zároveň nutričně vyvážené proteinové palačinky.

Variace receptu

Sladká tečka nebo vydatná snídaně? Proteinové palačinky si snadno přizpůsobíte! Místo vody zkuste mléko – kravské, mandlové nebo třeba kokosové – pro ještě krémovější konzistenci. A co teprve experimentovat s proteinovým práškem? Vanilka a čokoláda jsou klasika, ale co takhle slaný karamel, arašídové máslo nebo klidně i káva? Fantazii se meze nekladou!

Do těsta hravě vmícháte i další dobroty. Ovesné vločky dodají vlákninu, chia semínka zase omega-3 mastné kyseliny. Pro milovníky ovoce doporučujeme banán rovnou do těsta, borůvky nebo maliny zase na ozdobu. A pokud máte chuť na něco extra, přidejte hrst nasekané hořké čokolády – palačinky budou neodolatelné!

Nebojte se experimentovat i s přílohami. Klasikou je jogurt s ovocem, ale co takhle oříškové máslo, proteinová poleva nebo domácí granola? Pro slanou variantu zkuste avokádo s vejcem nebo cottage sýr s pažitkou. Možností je nespočet a záleží jen na vaší chuti a fantazii!

proteinove palacinky recept

Uskladnění palačinek

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro zdravou snídani nebo svačinu. Pokud vám zbydou, nemusíte je hned vyhazovat. Správným uskladněním si udrží svou chuť a texturu i několik dní. Po vychladnutí je naskládejte na sebe, proložte pečícím papírem a uložte do uzavíratelné nádoby. Takto je můžete uchovat v lednici 3–4 dny.

Pokud chcete palačinky uchovat déle, zamrazte je. Jednotlivé palačinky proložte pečícím papírem a vložte do mrazicího sáčku nebo nádoby. V mrazáku vydrží 2–3 měsíce. Pro rozmrazení je nechte přes noc v lednici nebo je krátce ohřejte v mikrovlnné troubě.

Ať už se rozhodnete pro uskladnění v lednici nebo mrazáku, nezapomeňte, že proteinové palačinky obsahují vejce a mléčné výrobky. Dodržujte proto doporučené doby skladování, abyste předešli riziku otravy jídlem.

Publikováno: 06. 07. 2024

Kategorie: lifestyle